Posted on

“Astroagrikultura”

Landareak espazioan haztea da “astroagrikultura”


Espazioan, landareak hazteko beharrezkoak diren baldintzak (ura, argia, mantenugaiak eta tenperatura egokia, adibidez) asetzen zailak dira. Horren ondorioz, espazioan duen laborantza nekeza da, baina ez ezinezkoa, zeregina. 2015ean, ISSren 44. espedizioko eskifaiako kideek espazioan landatutako elikagaiak probatu zituzten lehen aldiz, NASAren Veg-01 landareekin egindako esperimentu gisa ereindako letxuga erromatar gorri bat bildu zutenean. Ordutik, zientzialariek espazioan beste landare batzuk hazteko modu berriak ikertu dituzte.

Landatuko diren landareak aukeratzean, hainbat faktore hartzen dira kontuan, hala nola nutrizio-balioa eta ekoizpena. Lehen bi hautagaiak patatak eta “gari nanoa” dira. Biak karbohidratoetan aberatsak diren elikagaiak dira, eduki kaloriko handikoak, eta, beraz, astronautei, misio luze batean irauteko adina energia eman diezaiekete. Landare sendoak ere badira, Lurraren baldintza gehienetara egokitzen direnak eta errendimendu handia ematen dutenak hazteko leku gehiegi hartu gabe.

Sistema buruaskia (autosufizientea)


Landareak ez dira erabilgarriak espazioan elikagai iturri gisa soilik: astronautek zirkuitu buruaskia sortzeko ere erabiltzea espero dute, Lurretik inolako berrhorniketarik gabe behar dituzten oxigeno, ur eta elikagai guztiak emateko gai izango dena. 25 urte baino gehiagoz, Europako Espazio Agentzia (esa) helburu hori lortzeko lanean aritu da “bizi-euskarri mikro-ekologikoko sistema alternatiboa” (Melissa) programarekin. Proiektuaren helburua espaziora eraman daitekeen bizi-sistema sostengatzaile bat hobetzea da. Giza hondakinek (hala nola gernuak eta karbono dioxidoak) landareei hazteko funtsezko osagaiak emango lizkiekete eta, era berean, landareek gizakientzako oxigenoa eta elikagaiak emango lizkiekete, hondakin-urak iragazteaz gain. Ikerketa arlo honek Lurrean elikagaiak modu jasangarriagoan ekoizteko metodoak sortzeko interes potentziala ere badu.

“Astroagrikultura” idealaren argazkia (quo.es webgunetik aterata)

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude